Függőségem: az utazás

Függőségem: az utazás

Jeruzsálem, az Arany Város

2018. március 19. - wanderlust13

Bár tudom, hogy azt ígértem, hogy gyorsan fogok jönni a következő bejegyzéssel a jeruzsálemi látnivalókról, elnézést is kérek minden kedves Olvasómtól, de kicsit fenekestül felfordult a világom. Az elmúlt pár hónap elég sűrű volt nagy kalandokkal, írói táborral Thaiföldön, egy októberi költözéssel Münchenből Hamburgba, egy következő izraeli úttal, kölni karnevállal, stb. Ja meg héberül is elkezdtem tanulni. Igen, ennyire ráfüggtem Izraelre, can't help it. :) (Meg amúgy spanyolul is elkezdtem tanulni, mert pár hét múlva indulok Kubába, de erről majd máskor:)) Igyekszem mindenről blogbejegyzésekben is beszámolni utólagosan is, a noteszem tele van jegyzetekkel, hogy mi mindenről szeretnék írni. 

Na de térjünk is a lényegre, mert - zene a szívemnek - többen, "vadidegenek" instagramon és facebook-on is érdeklődtek már direkt üzenetben, hogy ugyan mikor jön már az Izrael-sztori folytatása. Az egyik barátnőm is például nemrég volt ott, és rámírt, hogy "figyelj már Eszti, itt vagyunk Tel-Avivban, minden tökjó, a blogodból mindent kijegyzeteltünk, hogy mit csináljunk, de HOL VAN MÁR A JERUZSÁLEM POSZT, HOLNAP MENNÉNK?!" - ahh, imádom az ilyen üzeneteket. Puszi Niki innen is! :) 

Nos tehát ott tartottunk legutóbb, hogy ország-világ előtt szerelmet vallottam Tel-Avivnak, és ígértem egy beszámolót Jeruzsálemről is. Erről olyan részletes és mindenre kiterjedő információkkal, mint Tel-Avivról, egyelőre sajnos nem tudok szolgálni, mert nagyon kevés időt szántam a megtekintésére. Illetve azóta voltam még egyszer egy napra, de hát ez csak arra volt elég, hogy egy kicsit átfogóbb képet kapjak erről a csodálatos, szinte nem e világi városról. De azért igyekszem nem csalódást okozni Nektek. :)

Jeruzsálem

20170610_163829.jpg

A múltkor már említettem, hogy Izrael fővárosa az izraeliek szemében Jeruzsálem, viszont mivel a nemzetközi közösség nem ismeri ezt el, így a legtöbb nagykövetség nem itt található, hanem Tel-Avivban, és emiatt szokás azt gondolni, hogy az a főváros. Ugye itt húzott egy váratlant Donald Trump, amikor közölte, hogy az amerikai nagykövetséget ő bizony áthelyezteti Jeruzsálembe, abba valószínűleg kettő másodpercre nem gondolva bele, hogy ennek milyen hatása lesz. Olvassátok el Steiner Kristóf posztját a témában, ő ugye Izraelben él, és jóval nagyobb rálátással rendelkezik arra, hogy mennyire érzékeny is a politikai helyzet a Közel-Keleten.

Na de legyen is elég ennyi a politikából és ismerkedjünk meg kicsit Jeruzsálemmel, ami a júdeai hegyvidéken fekszik, körülbelül 865 ezer lakosa van, és egy kulturális és vallási (zsidó, muszlim, keresztény) találkozópont. Mindhárom vallásnak megtalálható itt 1-1 rendkívül jelentős szent helye: Siratófal (zsidó), Sziklamecset (muszlim) és a Szent Sír templom (keresztény).

Jeruzsálem óvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. 

A legtöbben azért látogatnak el Jeruzsálembe, hogy megnézzék a szent helyeket (mi sem voltunk ez alól kivételek), pedig az óvároson kívül is rengeteg látnivaló van itt. Van ennek a városnak egy mozgalmas, modern oldala is, amit majd egyszer, ha több időm lesz, jól felfedezek, és elmesélem majd azt is. :) 

Közlekedés

A nyári út során a jeruzsálemi kiruccanást nagyon ügyesen (persze, hogy nem) már jó előre szombatra szerveztük, és természetesen egyikünknek sem jutott első körben eszébe, hogy sabbath lesz, amikor ugyebár a tömegközlekedés, mint olyan, nem létezik. Na de pompás hírekkel szolgált szerencsére az internet, hiszen vannak sherut-ok (taxik, ahol megosztja az ember a költségeket idegenekkel), és ezzel valóban rém egyszerűen jutottunk el TLV-ból Jeruzsálembe. Kimentünk a buszpályaudvarra, megkerestük a sherut parkolót (csak menjetek a többi turista után), és valóban ott sorakozott rengeteg minibusz egymás mellett. Kiírva nem nagyon volt rájuk, hogy mi az úticéljuk, de ha az első sofőrtől megkérdezitek, ő majd útba igazít. Amint tele lesz egy sherut, már indul is. Nekünk is szerencsénk volt, onnantól kezdve, hogy megérkeztünk a buszpályaudvarra, 10 percen belül már zötykölődtünk is Jeruzsálem felé. Kb. 50 ILS (~3700 HUF) a reális maximum ár, amit mindig egyeztessetek előre a sofőrrel. Amire nagyon figyeljetek, hogy rengeteg taxis hiéna van a sherutok mellett, minket is azonnal letámadtak vagy öten, hogy menjünk privát taxival, de szerintem ilyenkor annyi a trükk, hogy haladjatok célirányosan, és ne is nézzetek rájuk. :)

Amikor nincs sabbath, akkor vannak "rendes" buszok. a Legegyszerűbb az Arlozorov terminálról indulni (ez nem a főpályaudvar), innen mennek direkt járatok Jeruzsálembe. A buszjegy ára kb. 18 ILS (~1300 HUF), az út pedig kb. 45 perc, forgalomtól függően. 

Ha valaki jobb szeretne idegenvezetővel, szervezett kirándulás keretein ellátogatni Jeruzsálembe, akkor vagy Steiner Kristófot ajánlom (itt a legnagyobb előny azon túl, hogy Kristóf egy tündér, hogy nyilván tud magyarul), vagy pedig az Abraham Tours-t. Kristóffal egy kedves barátnőm és a férje utazták be Izraelt, és ódákat zengtek róla, az Abraham Tours pedig saját tapasztalatból tudom jó szívvel ajánlani, de ehhez szükséges egy magasabb szintű angol tudás is. 

Látnivalók és városnézés Jeruzsálemben

Ahogy fentebb említettem, voltam én már utazási iroda által szervezett kiránduláson is Jeruzsálemben, illetve saját szervezésű úton is, de ez utóbbi esetében sem azt választottuk, hogy önállóan fedezzük fel az óvárost, hanem részt vettünk egy free walking tour-on ugyanazzal a céggel (Sandeman's New Europe Tours), akikkel Tel-Avivban Jaffát is bejártuk. Itt nem volt nagy szerencsénk sajnos az idegenvezetővel, egy tüneményes, de rendkívül unalmas kislányt fogtunk ki. Információban nem volt hiány, de a figyelmemet nem nagyon kötötte le. Arra viszont jó volt, hogy legközelebb viszont már abszolút fogok tudni célirányosan közlekedni.

Jeruzsálem egy hihetetlenül izgalmas város, elképesztő aurával. A fallal körülvett óvárosnak négy negyede van: a zsidó, az arab, a keresztény, és az örmény, amik bár nincsenek élesen elhatárolva egymástól, az ember mindig tudja az illatokból, a dekorációból, a nyüzsgésből, a hangulatból, hogy melyik negyedben jár épp. Egyébként laknak zsidók az arab negyedben is, és ugyanúgy elmegy a keresztény pap az arab fűszereshez bevásárolni, mint a burkás asszony. Sokat hallani zavargásokról, késes támadásokról, elég félelmetes történésekről, de nekem turistaként az volt a benyomásom, hogy alapvetően teljesen jól megférnek itt egymás mellett a különböző vallási csoportokhoz tartozó lakosok.

Az óvárosnak 7 kapuja van, ebből 5 van használatban, és a legtöbb városnéző túra a Jaffa-kapunál indul a nyugati oldalon. Az óváros talán legfontosabb része a kb. 1 km hosszú Via Dolorosa, a Keresztút, amin a 15 stációt végig lehet követni. A legfontosabb jeruzsálemi óvárosi látnivalókat próbálom röviden kifejteni, helyenként pedig csupán listázni, mert az életben nem lesz vége ennek a bejegyzésnek. :) A lényeg, hogy mindig figyeljetek a megfelelő öltözetre ha szent helyeket látogattok (fedett vállak és térdek)! 

  • Szent Sír templom (a megfeszíttetés és a feltámadás helyszíne), mellyel kapcsolatban a kedvenc sztorim az elmozdíthatatlan létra legendája, melyről ITT tudtok bővebben olvasni
  • Siratófal (angolul Western Wall, a táblákon majd ez lesz kiírva) - mielőtt ide jutna az ember át kell menni egy detektoros kapun, és fontos információ, amit nekem is csak ott mondtak, hogy azokat a bizonyos cetliket, amiket az emberek a falba dugdosnak, előre meg kell írni, ott a fal környékén elvileg már nem szabad ilyesmivel foglalkozni. Külön rész van a férfiaknak és a nőknek, és nagyon ügyelnek a rendre, a fegyelemre és a dress-code betartására. Ettől függetlenül olykor megesik, hogy beszabadul pár bolond, pl. nyáron amikor ott voltunk egy nő anyaszült meztelenre vetkőzött és úgy próbált a falhoz rohanni, alig bírták elkapni. Egyébként a cetlik sorsa se túl romantikus, a nap végén kisöprik a falból a több ezer cédulát és elvileg eltemetik őket az Olajfák hegyén. 
  • Templomhegy - ez palesztin fennhatóság alatt áll, de nem muszlimoknak is be lehet lépni a területére, nekik külön "nyitvatartás" van, illetve minden nemű nem muszlim vallási tevékenység és imádkozás tilos itt. A Templomhegy egyébként az arab-zsidó viták kulcsszereplője, hiszen innen, a Sziklamecset helyéről ment a mennybe Mohamed és Isten itt kérte meg Ábrahámot, hogy áldozza fel neki a fiát. A Sziklamecset, ez a csodálatos, aranykupolás épület valószínűleg az elsők között van, ami az embereknek beugrik, ha meghallják azt a szót, hogy Jeruzsálem. 
  • Mária elszenderülésének temploma
  • Az utolsó vacsora helyszíne
  • Dávid tornya

A legjobb view spotok, azaz a(z) (ó)városnak azon pontjai, ahonnan a legszebb a kilátás: 

  • Dávid-torony (nyitvatartás naponta 9-4-ig, pénteken viszont csak 9-2-ig)
  • Az Austrian Hospice épületének a teteje a Via Dolorosán (nyitvatartás elvileg 10-10-ig)
  • Az olajfák hegye (Olive Mount) - különösen ajánlott a naplemente nézés innen 

Szállás

Amikor nyáron Jeruzsálemben töltöttünk egy éjszakát, akkor a booking.com-on foglaltunk egy olcsó hotelt 3 villamosmegállónyira az óvárostól. Zion Hotel volt a neve, egyszerű volt, de tiszta és a reggeli is finom volt. Egy baj volt a mi szobánkkal, hogy egy kis térre nézett, ami tele volt éttermekkel, és rettenetesen hangos volt éjszaka. De Isten áldja a füldugót. :) Jeruzsálemben is nagy divat egyébként a kanapészörfölés, azaz a couch surfing (amiről egy korábbi bejegyzésemben már részletesebben írtam), de sok szobát, lakást kínálnak kiadásra az airbnb-n is. 

Éttermeket ezúttal sajnos nem tudok ajánlani, de gyakorlatilag ha bármelyik falafeleshez/hummuszoshoz betértek az óvárosban, az olcsó lesz és isteni finom. Vagy esetleg olvassátok el ez ügyben ezt a cikket, ami szintén Kristóf tollából származik. 

 

No hát mindenkinek nagy puszi, aki végig is olvasta ezt a (szokásomhoz híven) nem túl rövid bejegyzést. A továbbiakban a Holt-tengerrel és Eilattal jelentkezem. :) 

Ha bármiféle kérdésetek van, keressetek bátran instagramon, vagy pedig kommenteljetek a poszt alá. Mindenféle építő jellegű kritikát továbbra is szívesen veszek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eszterstravels.blog.hu/api/trackback/id/tr5712702037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jagdpanther 2018.03.20. 11:22:03

Ha van hely ahova soha nem szeretnek eljutni az izrael..
Ettol fuggetlenul jo kis cikk, de a nem kell elolvasnom a kis meleg gyerek gondolatait arrol hogy tudjam mi fele emberek ezek, sajnos kozelrol nap mint nap megismerhettem oket, es munkam miatt betekintest kaphattam remek dogmatikus eletukbe
süti beállítások módosítása